Woorden dromen over realiteit

Woorden dromen over realiteit

Zen staat er om bekend dat het buiten de geschriften om gaat. Zen inspireert ons direct terugkeren naar de Boeddhageest. Die droom waarmaken. Dit is al een tekst die aangeeft dat woorden dromen zijn. En dat dromen waarheid  bevatten.

Mijn leraar zei: ‘Als je op een bergtop gaat zitten om de waarheid te zoeken verander je in een bergaap’. Waarom? Het is gemakkelijk om op een bergtop je te concentreren en in een diepe trans te geraken. Het is onmogelijk om in je eentje op een bergtop wakker te worden en tot realisatie te komen.

Ik heb voor ik met zen begon kindertheater gedaan en heb mijzelf daartoe het koorddansen eigen gemaakt.

zeshinophetkoord

Tijdens mijn training in het klooster in Japan vond ik een stuk touw dat ik tussen twee bomen vastmaakte en mij oefende op ‘slap koord’ te lopen. In het klooster was een gepensioneerde trainer van de politieacademie die mij een poos had gadegeslagen zonder dat ik dat gemerkt had.

zeshinophetkoord

Op een gegeven moment zei hij: ‘Easy, walk on rope. No opponent, come with me.’ Hij gaf mij een houten zwaard en ik moest een schaduwgevecht met hem aangaan. Maar als je iemand volgt als een schaduw ben je altijd in het nadeel, alleen Lucky Luke schoot sneller dan zijn schaduw. Elke keer als ik een klap van zijn houten zwaard kreeg brulde hij: ‘To many thinking,…only doing’. Only doing was een uitspraak van Tangen Roshi maar het werkte wel. Af en toe viel zijn actie en mijn reactie met veel gekletter en vuurwerk samen, waar de uitkomst nul bleef

Vanuit dit oogpunt wil ik 4 bijeenkomsten organiseren waarin samenspraak het fundament is en discussie taboe. In de 4 bijeenkomsten gaan we in op een tekst om te ontdekken waarom zen buiten geschriften om gaat

¤ Wat doen zenteksten met ons
¤ Wat lezen we?
¤ Zijn zenteksten metaforisch
¤ Zijn zenteksten een autoriteit
¤ Kun je koken zonder een kookboek
¤ Kun je  uit een boek leren zwemmen.
¤ Is zen een religie? Wat is een religie?

Bij deze bijeenkomst gaat het om gezamenlijke groei, waar vragen wijsheid is en kwetsbaarheid kracht.

Maandag 17 juni 20:00 tot 21:30
Maandag 24 juni 20:00 tot 21:30
Maandag 1 juli 20:00 tot 21:30
Maandag 8 juli20:00 tot 21:30