Sesshin

Sesshin

Een sesshin is bedoeld om tot je werkelijke zelf te komen. Daarbij doelen wij niet niet het kleine zelfje, dat zich alleen om verlangens bekommert. We hebben het over het zelf dat onveranderlijk is, dat niet is gebonden aan tijd, dat wat we Boeddha kunnen noemen. Daarom mag er tijdens de sesshin niet gesproken worden. Door elke bemoeienis naar buiten, raak je juist van dat zelf verwijderd. Daarom wordt van elke deelnemer een absoluut stilzwijgen gevraagd, zelfs als hemel en aarde tegelijkertijd bewegen. 

Het woord sesshin kun je vertalen met “één geest”. Om tot een samenhorigheid of tot “één geest” te komen, zijn afspraken nodig. Iedereen komt hier binnen met zijn zorgen, verlangens, ideeën en wensen, die meestal niet overeenstemmen met wat er met “één geest” bedoeld wordt. Alle ceremonies, buigingen en voorschriften zijn bedoeld om deze sesshin als een geoliede machine te laten lopen, als één geheel oftewel “één geest”.

Om diepte in een sesshin te vinden, is gehoorzaamheid een vereiste. Er zijn drie gesteldheden die je in een sesshin kunt tegenkomen. In eerste instantie zul je nieuwsgierig zijn naar van alles en nog wat. Vanuit deze nieuwsgierigheid kom je vrij gemakkelijk in de eerste gesteldheid. Maar een voorwaarde hiervoor is doen wat je opgedragen wordt.

De eerste gesteldheid is geloof. Groot geloof en vertrouwen. Je beseft namelijk dat er daadwerkelijk iets bij je gebeurt. Hierdoor wordt je nieuwsgierigheid groter en je bereidheid om gehoorzaam te zijn. De tweede gesteldheid is je ontdekking dat je geloof en vertrouwen niet totaal is, je bent niet in staat om voor 100% te vertrouwen. Je begrijpt niet hoe dit kan, want je bent bereid om alles te geven wat je hebt. Je zoekt in jezelf naar een oplossing zonder dat je die vindt. Het enige wat je dan vindt, is: “Ik kan het niet”

Als je geen totale gehoorzaamheid in acht neemt, dan kom je tot de conclusie dat de methode niet werkt, dat je in het midden van de sesshin wel een bepaalde diepgang ervaart, maar een diepgang die nauwelijks iets teweegbrengt. Hierdoor verspeel je je verworven diepgang en wordt de sesshin op het eind saai en treedt een soort verveling op. Blijf je echter gehoorzaam, dan ontdek je de schuld van het lijden van de totale mensheid in jezelf. Je ervaart dat jij verantwoordelijk bent voor alle pijn en lijden in de wereld, waardoor je in tranen uitbarst.

Dit is een noodzakelijke stap. In de derde gesteldheid kom je je ego tegen. Er zullen zich momenten van afstand voordoen waarin je duidelijk ziet hoe het ego zich manifesteert, en momenten waar je volledig door het ego in beslag genomen wordt. Door de kracht van je meditatie kom je plotseling in de gelegenheid om je ego werkelijk los te laten. Maar dit is alleen mogelijk vanuit gehoorzaamheid, totale overgave, waarna het mogelijk is om los te laten. Maar daar is grote moed voor nodig. Als je de eerste keer een ontmoeting met je ego hebt, lukt het misschien niet om los te laten. De kracht van zazen kun je als groei zien. Zoals een bloem de kracht heeft om door het beton heen te breken, zo geeft zazen je de kracht om door het ego heen te breken. Gehoorzaamheid is geen verlies van gezicht, waardigheid of eigenwaarde, maar een overwinning van een op zichzelf gerichte houding. Door gehoorzaam te zijn verlies je niet meer dan dat wat een ontmoeting met wie je werkelijk bent in de weg staat. Wees in eerste instantie nieuwsgierig, vertrouw dat wat je doet en waar je mee bezig bent, geef je vervolgens over en laat los.

De sesshin binnen Suiren-Ji heeft een overwegend Japans karakter. De maaltijden worden volgens traditionele oryoki-stijl gehouden en zijn niet strikt vegetarisch, zo nu en dan staat er vis op het menu. Degenen die helemaal vegetarisch wensen te eten dienen dit van te voren aan de kok te melden. 

Alle sutra’s zijn in het Japans (sutraboekjes zijn aanwezig). De eerste en laatste dokusan is voor iedereen verplicht. Sesshins beginnen met een openingsceremonie waarin Zeshin Zenso een toespraak houdt over hoe je je tijdens een sesshin innerlijk het beste kunt opstellen. Een sesshin duurt, tenzij anders vermeld, zeven dagen. De voertaal is Nederlands. Zoals je kunt lezen zijn er veel voorschriften en ceremonies. Als je hier niet mee vertrouwt bent, volg dan diegenen die hier wel mee vertrouwd zijn.

SESSHIN & WEEKEND-ROOSTER SUIREN-JI

4:40 Hinode (Opstaan)
4:50 Zazen 40 min
5:40 Taiso (Gym)
6:10 Zazen 40 min
7:00 Choka (Sutra’s)
7:40 Shukuza (Ontbijt)
8:00 Samu (Corvee)
8:20 Gyobaito/Zazen (Zendo Umeyu Theeceremonie)
9:00 Kinhin (Loopmeditatie)
9:20 Zazen/Dokusan
10:00 Kinhin
10:20 Zazen
11:00 Zuiza (vrije meditatie)
11:30 Saiza (Lunch)
11:50 Samu
13:20 Gyocha (Zendo Theeceremonie)
14:00 Kinhin
14:20 Zazen/Teisho
15:00 Kinhin
15:20 Zazen
16:10 Banka (Sutra’s)
17:30 Yakuseki
17:50 Samu
18:20 Zazen
19:00 Kinhin
19:20 Zazen
20:00 Kinhin
20:20 Zazen
21:20 Kaichin (Bedtijd)

Voor een sesshin vragen wij een onkostenvergoeding van € 200,00. Dit bedrag dient voor aanvang van de sessin voldaan te zijn ten name van:
Stg Soto Zen Centrum, Iban: NL03 TRIO 0212 4914 82.

Indien u dit bedrag niet kunt opbrengen, laat het ons dan weten dan kunnen er individuele afspraken worden gemaakt.

Telefoon: 06 29 40 77 59