Wat is zen?

Als je over zen spreekt, zijn er vier stromingen. Ze verschillen niet veel van elkaar maar komen allemaal uit Japan. Zeshin, de grondlegger van Zencentrum Suiren-Ji was voor langere tijd in dit klooster, (Bukkoku-Ji), ingetreden.

Bukkoku-Ji

Ook Jisho, Gyogen en Zenshin hebben voor langere tijd training in dit klooster gevolgd.

Zen is een boeddhistische stroming welke wij in dit klooster hebben geleerd en ook hier beoefenen. Zeshin is de monnik van de tempel, onderhoudt de leefregels voor monniken, is ongetrouwd en heeft geen kinderen. Samen met de gevorderde zenleken Jisho, Jiko en Gyogen leidt hij de tempel (zencentrum) .

Zen is herkenbaar voor iedereen. Herkenbaar betekent: zodra je het ziet zou je kunnen zeggen: ‘Maar dat ken ik, dat zocht ik al de hele tijd’. Er over praten helpt niet, het is een ervaring die je vergeten bent, het heeft de smaak van ‘thuis’. Wij zijn gewend om uit boeken te leren, maar als je in een boek leest over de smaak en textuur van een appel en er staat ook nog een afbeelding bij, dan weet je wat een appel is, je weet hoe hij eruitziet, maar je proeft niets. Zen is ervaring opdoen, ervaring in wat je bent, het herinneringsdoosje opendoen, op zoek gaan naar wat je al weet. Toch is dat lastiger dan hoe het nu zo opgeschreven staat, je hebt namelijk dat waar je naar op zoek bent bedolven onder een laag van vooroordelen, interpretaties, gehechtheden en gewoontes.

VOOR WIE IS ZEN?

Zen is voor hen die op zoek zijn naar zingeving, op zoek naar wie ben ik, waar komt alles vandaan, voor hen die levensvragen hebben. Boeddha heeft daar een basismethode voor ontdekt die in de loop der tijd ontwikkeld en verfijnd is. Zen is een levende school waarvan de leerstof nog steeds groeit en ontwikkelt. Daarom is elke tempel of klooster anders van opzet, elke leraar geeft zijn of haar invulling aan het onderricht.

Bij Suiren-Ji  bestaat dat uit verschillende onderdelen, als eerste meditatietraining voor beginners, vrije inloop-meditatie voor hen met enige ervaring. Dan zijn er ochtenden, hele dagen, weekenden en trainingsweken; daar worden ceremonies, privé-onderhoud, leerredes, gymnastiek, koken, corvee en theeceremonie gepraktiseerd.

JAPANCyogen JukaiZeshin uit bedelen

Zeshin theeceremonie

SUIREN JI
Theeceremonie Suiren-Ji
Tenzo Suiren-JiOntvangstruimteKannon-doZendo Suiren-JiZendo Suiren-JiAvondsluiting Suiren-Ji

Digiprove sealAuteursrechtelijk beschermd door Digiprove © 2018