Boeddhistische training Oost Nederland

SUIREN-JI (WATERLELIE-TEMPEL)

Suiren-Ji is een Boeddhistische Zentempel bij Nijmegen die het hele jaar door boeddhistische trainingen verzorgt. Onder begeleiding van een zenmonnik en leken met ruime ervaring zijn er 6 trainingsweken, 12 weekends en dagelijkse trainingen.

BELEID

Het beleid van Suiren-ji is gebaseerd op de zen zoals dat in Japanse zen-kloosters wordt gedoceerd. Het toezicht hierop berust bij Zeshin van der Plas, Jisho Geurink en Jiko van Ommeren. Zeshin is zenmonnik, Jisho is zen-lerares in opleiding (Ajari I kanjo). Beiden hebben fulltime training gevolgd in het Japanse Zenklooster Bukkoku-Ji. Jiko van Ommeren is sinds 2006 staflid van Suiren-Ji en heeft in 2016 Jukai Tokudo ontvangen.

METHODE

Suiren-Ji volgt de oudste school binnen het Japanse Zen-Boeddhisme, de Daruma-Shu(1189). Dit betekent dat de meditatie techniek hoofdzakelijk uit Shikantaza (objectloze meditatie) en Susokakan (met aandacht de ademhaling tellen) wordt beoefend. Daarnaast zijn er ceremonies en is er de gelegenheid om zich gaandeweg de Boeddhistische leer in al zijn facetten eigen te maken.

BASIS

Het fundament van de Daruma-Shu is “Hongaku” (aangeboren Boeddhaschap). Wij gaan er van uit dat elk wezen de Boeddha-natuur bezit en die via zen-training kan verwezenlijken.

BEGELEIDING

Jisho Geurink en Jiko van Ommeren hebben ruime ervaring, Jisho beoefent zen vanaf  1994 en is in training voor Ajari (Lerares). Jiko beoefent Zen sinds 2003. Zeshin is de grondlegger van Suiren-Ji en is gezien zijn leeftijd genoodzaakt wat stapjes terug te nemen maar is tijdens intensive trainingen altijd aanwezig. Naast Zeshin, Jiko en Jisho zijn er ervaren leken die incidenteel beginners begeleiden.

 

 

Nieuws

Zenweekend

Het zenweekend begint op vrijdagavond om 19.30 uur en duurt tot zondag 16.00 uur. Het weekend wordt doorgebracht in stilte. Per meditatieronde zitten we 40 minuten.