CEREMONIE

Terwijl ik wierook offer aan KannonSama in de tuin van onze tempel komt ze naast mij staan en zegt: ‘ Waarom steek je wierook aan voor zo’n stom stuk steen.’ Ik antwoord: Voor jou is het een stom stuk steen, voor mij is het een expressie van de geest. Door wierook te offeren houd ik de geest levend.

De  Nachtwacht van rembrand zijn niet zo maar een paar klodders verf op een doek het is een uiting van Rembrands geest. ‘Ja maar,…. Dit is toch een Boeddhistische god?’

Binnen het Boeddhisme zijn geen goden, alle beelden binnen het Boeddhsime zijn verbeeldingen van abstrakte concepten. In ons dagelijks leven  gebruiken we symbolen voor vanalles en nog wat, verkeersborden, radoiactriviteit, gas, enz. We zien deze symbolen en weten wat ze betekenen, binnen het Boeddhisme zijn symbolen ontwikkeld die ons de weg wijzen binnen onze geest, tussen onze binnen en buiten wereld. Maar, maak je niet druk, zonder dat je de verkeersregels kent vind je je weg wel binnen de stad, je word door de verkeersdrukte gedwongen om op te letten. Zo is het ook met de weg in je geest binnen het gebied waar je hem gebruikt vind je je weg wel. Maar,…… als je met een auto de snelweg op wilt is het raadzaam om rij- en verkeersles te nemen. En als je je geest wat uitgebreider wilt kennen is het raadzaam je daar in te oefenen. 

Ze heeft honger naar meer en ze vraagt: ‘Is het zo iets als leren lezen, rekenen en schrijven, dat wat je op school leerd? ‘  ‘Binnen het Boeddisme vraag je je af ‘wie of wat is het die leert’, om bij die auto te blijven, de boordcomputer kun je vergelijken met je hersens die een geheugen hebben, maar wie ben jij? Een auto heeft een motor, caroserie, remmen, wielen, enz. maar zonder chaufeur gaat hij echt niet rijden. Als je naar een auto kijkt is alles aanwezig. Als je naar een overleden persoon kijkt is alles aanwezig soms is alleen het hart gestopt. Waar is de geest of, de chaufeur naar toe?

Verbaast kijkt ze me aan ik zeg: ‘Maak je niet druk het is de normaalste zaak van de wereld dat een chaufeur af en toe uit stapt. Hij of zij is dan niet weg, als je gaat slapen  verdwijn je ook niet je word s’morgens gewoon weer wakker en het hele uiniversum  is er weer als een exspessie van je geest. Kijk,… hier heb je wat wierook, even de achterkant van het staafje aantippen op je voorhoofd, (of je geest grinn) en dan met twee handen het in het wierookpotje plaatsen. Zo houd je je geest levend en kun je ontdekken wat voor illussie je geest je voor spiegeld.


​Zeshin

 

Nieuws

sesshin

Deze week (van 2-9 maart) vindt een sesshin plaats in het zencentrum, een 7-daagse stilte retraite. Geinteresseerden zijn van harte uitgenodigd om in de avond mee te komen zitten.