Open dag

Zondag 14 januari 2018 10:00 uur - 17:00 uur

Op 14 januari vindt een open dag plaats. U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen in het zencentrum. Alle activiteiten zijn gratis en vrij toegankelijk.

PROGRAMMA

Nb. tijdens de open les meditatie (tussen 11-12 uur en 16-17 uur) is de deur gesloten om verstoring van de les te voorkomen.

10:00 uur TAISO 大正時代  Japanse Zen-Yoga

De Taiso wordt gegeven door Jisho Geurink die deze techniek in het Japanse klooster ‘Bukoku-Ji heeft geleerd. Taiso of zen-yoga wordt elke ochtend in Japanse zentempels beoefend. In het Westen wordt het alleen in specifieke zentempels vroeg in de ochtend onderwezen. Deze oefeningen zijn bedoeld om het lichaam te openen en te ontgrendelen in voorbereiding op zitmeditatie. Het ontwikkelt een dieper bewustzijn van het lichaam die leidt tot  ‘narikiru’ - eenwording - of ima-koko – hier-nu. Men kan kosteloos met deze workshop mee doen.

11:00 uur OPEN LES ZAZEN 座禅;  "zitten in meditatie"

Zazen betekent letterlijk "zitten in meditatie” zazen is een meditatieve discipline die samen met “tegenwoordigheid van geest” de primaire praktijk van de Daruma zen is. De training is gericht op zowel een lichamelijke als een geestelijke ontwikkeling.  De beoefening van zazen leidt tot een innerlijke gesteldheid, die te midden van lawaai, ongeluk en onrust, aanwezig blijft. Een gesteldheid en vertrouwen zoals die van een slapende kleuter in een wandelwagentje op de markt.

12:00 uur lezing DE PRAKTIJK VAN HET BOEDDHISME

De lezing wordt gegeven door de Nederlandse monnik Hongaku Zeshin. Het Boeddhisme is de jongste religie van Nederland dit is de reden dat er bij het grote publiek niet zo veel bekend is over de praktijk van het  Boeddhisme. Theoretische kennis is er genoeg, maar net zo min je honger over gaat door een kookboek te lezen, zo word je ook geen evenwichtiger mens als je over het boeddhisme leest.

13:00 uur Informeel gelegenheid tot het stellen van vragen

14:00 uur SHAKUHACHI  尺八、しゃくはち Japanse bamboefluit Concert/workshop

Hélène Codjo heeft in januari 2013 de titel "Jun Shihan" (junior meester) met de naam «Seiyu» ontvangen van de Japanse Shakuhachi meester Tehurisa Fukuda. Zij laat u kennis maken met de Shakuhachi. Nog steeds wordt de Sakuhachi gebruikt door de monniken van het Fuke Zen Boeddhisme als suizen (吹 禅, blaas meditatie). Het instrument wordt afgestemd op de kleine pentatonische schaal.

15:00 uur THEECEREMONIE 茶儀式  Oosters theeritueel

P. Tjon Si Fat is Chinese theemeester en geeft een demonstratie waaraan 6 personen kunnen deelnemen en een beperkt aantal toeschouwers. De Chinese theecultuur is rond de 2000 jaar oud en daarmee de oudste theecultuur in de wereld. In China is er een eigen theeceremonie die vertaald theekunst wordt genoemd.

Thee en Boeddhisme. Er leefde een boeddhistische monnik genaamd Bodhidharma. Hij begon de Zen tak van het boeddhisme. Deze monnik had zich voorgenomen 9 jaar lang te mediteren zonder te slapen. Om zichzelf wakker te houden plukte hij aan zijn wimpers, zodat de pijn hem wakker hield. Maar toch, na enkele jaren van meditatie, viel hij in slaap. Hij was zo boos op zichzelf dat hij zijn oogleden afsneed en wegsmeet. Weken later groeide een thee boom op die plaats. Sindsdien wordt thee gebruikt voor meditatie, omdat het helpt om je wakker te houden.

16:00 uur OPEN LES ZAZEN座禅;  "zitten in meditatie"

Zazen betekent letterlijk "zitten in meditatie”. Zazen is een meditatieve discipline die samen met “tegenwoordigheid van geest” de primaire praktijk van de Daruma zen is. De training is gericht op zowel een lichamelijke als een geestelijke ontwikkeling.  De beoefening van zazen leidt tot een innerlijke gesteldheid, die te midden van lawaai, ongeluk en onrust, aanwezig blijft. Een gesteldheid en vertrouwen zoals die van een slapende kleuter in een wandelwagentje op de markt.

 

Nieuws

sesshin

Deze week (van 2-9 maart) vindt een sesshin plaats in het zencentrum, een 7-daagse stilte retraite. Geinteresseerden zijn van harte uitgenodigd om in de avond mee te komen zitten.