Open dag

Zondag 30 april 2017 11:00 uur - 16:00 uur

Op 30 april houdt het zencentrum open huis.

U bent tussen 10.00 en 16.00 uur van harte welkom om een kijkje te nemen en deel te nemen aan een van de activiteiten.

Vanaf 9:45 uur bent u welkom voor de open les zenmeditatie. Om 10:05 uur gaat i.v.m. verstoring van de meditatie de deur weer dicht.

Vanaf 11:00 uur is de deur weer open.

 

PROGRAMMA

10:00 Open les zenmeditatie + instructie

11:00 Open les Taiso oefeningen door Jisho

12:00 Kikan voordracht door Zeshin "De praktijk van het zenboeddhisme”

13:00 Gelegenheid tot vragen stellen en de tempel bekijken.

14:00 Demonstratie GongFuCha. (Chinese Theeceremonie) door Paul Tjon si Fat

 15:00 Open les Zenmeditatie + instructie

 

ZENMEDITATIE

Zen meditatie is gericht op een ontmoeting met je werkelijke natuur. Dit is een ervaring die inzicht geeft in wie je bent. Wat er nodig is om tot zo’n ontmoeting te komen, is door de laag van ‘interpretaties, vooroordelen en gewoonte handelingen’ heen te breken die we tijdens ons leven eigen hebben gemaakt. Zen meditatie is hard werken, je tanden zetten in: ‘Er voor gaan’ , je niet laten ontmoedigen door wat je bij jezelf tegen komt. Op de opendag krijg je de gelegenheid hier even aan te proeven.

 

TAISO

Maar.. de zentraining is meer dan aleen op een kussentje mediteren. In de kloosters in Japan is er na de eerste ochtendmeditatie om 5 uur s’ morgens een rondje trimmen langs de rivier. Daarna is er “Taiso” dit zijn lichaamsoefeningen gebaseerd op de acupunctuurpunten. De Taiso maakt gebruik van voor ons bekende rek en strek oefeningen, maar ook van minder bekende zaken zo als met de vingers of vuisten acupunctuurpunten activeren. Ook worden er van “Kiai’s’ gebruik gemaakt, dit zijn korte kreten die zowel op de ademhaling als geest effect hebben.

 

KIKAN

Kikan is een voordracht die eens in de vijf dagen door een zenmeester gehouden word. Kikan betekent ongeveer ‘iemand ergens overheen helpen, een hindernis uit de weg ruimen'. Zo als ik al zei: “zentraining is meer dan alleen op een kussentje mediteren, zo is er bij voorbeeld ‘Shojin Ryori’ ( de vegetarische kloosterkeuken). De vleesvervangers zoals tofoe, seitan, thempe, enz. zijn al eeuwen geleden ontwikkelt in de boeddhistische kloosterkeuken. Er word met aandacht en heldere geest gekookt. Ook zijn er ceremonies, lessen in kalligraferen en theeceremonie. In de voordracht word het een en ander omtrent de zenbeoefening belicht.

 

 GONG FU CHA THEECEREMONIE.

De theeceremonie komt oorspronkelijk uit China en is door rondreizende boeddhistische monniken op pelgrimstocht meegenomen naar Japan. Waar de Japanse monnik Sen no Rikyu er in 16e eeuw een indrukwekkende ceremonie van maakte. De ceremonie is zo geconcentreerd en serieus van aard, dat het een deel is geworden van het belijden van het boeddhisme, met name bij de zenstroming binnen het boeddhisme. Op de opendag kunt u kennis maken met de oorsprong van de theeceremonie die nog al verschilt van de Japanse variant. Paul Tjon Sifat maakte meerdere studiereizen naar China waar hij bij gerenommeerde theemeesters in de leer ging.

 

 

Nieuws

sesshin

Deze week (van 2-9 maart) vindt een sesshin plaats in het zencentrum, een 7-daagse stilte retraite. Geinteresseerden zijn van harte uitgenodigd om in de avond mee te komen zitten.